Bladsy 6



GEBAKTE RYSPOEDING


125 ml kortkorrel- of Basmati-rys
500 ml volroommelk
250 ml room
30 ml suiker
2,5 ml fyn neutmuskaat
5 ml gerasperde suurlemoenskil
30 ml fyn appelkooskonfyt
30 ml suiker

Mikrogolf die rys, melk en room 25 minute saam in 'n bedekte bak by HOOG (100 %). Roer af en toe tot romerig. Voeg die suiker, neutmuskaat, suurlemoenskil en appelkooskonfyt by. Roer om deeglik te meng. Skep die rysmengsel in 6 bakkies, maak gelyk en sprinkel 'n teelepel suiker oor elk. Plaas onder 'n warm rooster tot gekaramelliseer. Sit warm of koud voor met appelkoossous.

Vrugtevariasie:
Voeg 250 ml gedreineerde, ingemaakte vrugteskyfies by nĂ¡ die suiker bygevoeg word.


FLAN DE COCO


62.5ml suiker
25ml water
3 eiers, geskei
410g ingedampte melk
397g kondensmelk
165ml klapper
knippie sout
2.5ml vanielje geursel

Verhit die oond tot 180C. Smeer ‘n broodpannetjie. Verhit die suiker en water en kook tot houtkleurige karamel. Gooi in die pannetjie. Klits die eierwitte tot styf. Klits die eiergele tot goed gemeng en voeg dan die ingedampte melk, kondensmelk, klapper, sout en vanielje by. Meng goed. Vou die eierwitte liggies in. Gooi die mengsel op die karamel in die pannetjie. Plaas die pannetjie in ‘n oondpan wat met 3cm water bedek is. Bak vir 30 minute. Haal uit. Laat heeltemal koud word en bedien.


PIESANGFLUWEEL NAGEREG


100ml koekmeelblom
50ml kakao
60ml botter of margarien
600ml melk
100ml suiker
5ml rumgeursel
200g Tennisbeskuitjies, gekrummel
6 piesangs, in skyfies gesny
200ml room
25ml suiker
sjokolade vermicelli en kersies vir versiering
1ml vanieljegeursel

Meng die koekmeelblom en kakao. Smelt die botter of margarien en roer die koekmeelblom en kakaomengsel in. Laat dit 2 minute lank kook. Voeg die melk by en laat dit kook totdat dit verdik. Geur dit met suiker en rumgeursel. Laat die kakaomengsel afkoel. Pak lae beskuitjiekrummels, piesangs en afgekoelde sjokoladesous in nageregbak. Klits die room tot styf en vou die suiker en vanieljegeursel in. Versier die nagereg met room, sjokolade vermicelli en kersies, wanneer afgekoel.


PEER EN ROOMKAASLEKKERNY


125ml roomkaas
50ml okkerneute, gekap
425g peerhelftes, gedreineer, behou stroop
30ml aarbeikonfyt
10ml suurlemoensap
5ml mielieblom (Maizena)

Meng die roomkaas en okkerneute en voeg 15ml van die peerstroop by. Skep die mengsel in 3 of 4 peer helftes, afhangende van hoeveel in die blik was. Plaas die ander helftes bo-op. Verhit die konfyt en voeg die suurlemoensap daarby. Giet die mengsel deur ‘n sif, spoel die kastrol uit en skep die konfyt mengsel terug in die kastrol. Meng die mielieblom met ‘n bietjie water om ‘n gladde pasta te maak en voeg dit by die konfyt mengsel. Roer dit aanhoudend oor lae hitte totdat die mengsel verdik en verhelder. Giet die sous oor die pere en bedien dit dadelik.


MOKKA FUDGE POEDING


75ml sagte margarien
75ml strooisuiker
1 eier
125ml bruismeel
40ml kakao
25ml kitskoffiepoeier
50ml bruinsuiker
125ml gekapte okkerneute

Sous:
300ml sterk warm koffie
25ml kakao
50ml strooisuiker

Klop die botter en strooisuiker tot romerig. Klop die eier by. Sif meel, kakao en koffiepoeier by en meng goed. Skep in ‘n gesmeerde oondvaste bak en sprinkel bruinsuiker en neute oor. Sous: Meng die sousbestanddele en skep dit oor die deegmengsel in die bak. Bak 50-60 minute in ‘n voorverhitte oond by 180°C. Sit warm voor met geklopte versoete room.


OUMA CRUYWAGEN POEDING


2 eiers
37.5ml suiker
37.5ml meelblom
1ml sout
2¼ koppies melk
2 stukkies pypkaneel
12.5ml botter
‘n bietjie gerasperde neut
stroop of enige bessiekonfyt

Klits die eiers en die suiker saam en roer die meelblom daarin. Voeg die sout by. Kook die melk en gooi dit kokend op die mengsel. Roer aanhoudend. Gooi dit in ‘n gesmeerde oondskottel, voeg die pypkaneelstukkies by en sit klontjies botter bo-op. Rasper ‘n bietjie neut bo-oor. Bak omtrent 30 minute lank in ‘n matige oond by 180C. Dien dadelik op met stroop of enige bessiekonfyt.


PATATBALLETJIES IN GEMMERSTROOP


500g patats, geskil en in stukke gesny
175ml semolina
60ml sagte bruinsuiker
125ml gemengde sitrusskil, opgekap
50g gemmerstukke, in stroop ingemaak
sesamsaad om in te rol
olie vir diepvet braai
50ml gemmerstroop
30ml heuning

Kook die patats sag, dreineer goed en druk fyn. Voeg die semolina en bruinsuiker geleidelik by en meng goed. Kap die gemmerstukke fyn. Voeg die gemmerstukke en sitrusskil by die patatmengsel. Skep teelepelsvol in sesamsaad en rol tot heeltemal bedek met die saad. Braai ‘n paar op ‘n slag in verhitte olie tot ligbruin buite om en gaar van binne. Dreineer op handdoekpapier. Meng die gemmerstroop en heuning en verhit effens. Dien die bolletjies warm op saam met die stroop. Geklopte room smaak ook lekker hierby.


VERMICELLI-POEDING


200g vermicelli
knippie sout
125ml melasse
500ml klappermelk
5ml fyn gemmer
20ml botter
100ml rosyne
100ml kasjoeneute

Kook vermicelli in water tot net sag. Voeg die sout, melasse, gemmer en klappermelk by. Laat prut tot sag en tot die melk bykans heeltemal geabsorbeer is. Smelt botter en roerbraai die rosyne en neute daarin tot die neute effens bruin is. Sprinkel oor die poeding en sit louwarm voor.
Lewer 6-8 porsies.


AMARETTO-KAASKOEK


Kors
1 pakkie Nutticrust-koekies
83 ml amandels
62 ml gesmelte botter
20 ml amandellikeur.

Meng al die bestanddele en druk korsbestanddele in 'n losboompan met 'n deursnee van sowat 22 cm. Plaas in vrieskas terwyl daar voortgegaan word om die vulsel te meng. Voorverhit oond tot 160 C.

Vulsel
500 ml ongegeurde joghurt
250 g room
4 eiers
83 ml amandellikeur
250 ml suiker
1 ml sout.

Meng al die bestanddele vir vulsel. Klits 'n paar minute tot goed gemeng. Gooi in 'n voorbereide kors. Bak vir 1 uur. Skakel oond af. Laat kaaskoek afkoel in oond met die deur effens oop. Laat staan kaaskoek vir sowat 8 uur om geur en smaak te verbeter.


MARSHMALLOW VERRASSING


250ml room
1 pakkie Tennis beskuitjies
250ml malvalekkers fyn gesny
397g kondensmelk
wyn of sjerrie
12 kersies
125ml suurlemoensap
500ml melk
2 eetlepels vlapoeier
1 blikkie grenadellamoes

Maak vlapoeier aan met ‘n bietjie van die melk. Verhit die res van die melk en roer vlapoeier by. Kook tot dik en gaar. Voeg grenadellamoes by afgekoelde vla. Meng kondensmelk en suurlemoensap en klop tot dit styf is. Voeg gesnipperde malvalekkers by. Vou geklopte room by kondensmelk in. Pak ‘n laag Tennisbeskuitjies wat in wyn gedoop is in ‘n vierkantige poedingbak en gooi die helfte van die vlamengsel oor. Gooi die helfte van die kondensmelkmengsel oor en strooi die helfte van die gesnipperde kersies oor. Herhaal dieselfde volgorde en eindig weer met kersies bo op. Plaas in yskas om styf te word.